2018. március 21., Benedek, Napsugár
Online: 13 fő - Ma: 1113 fő - Tegnap: 66 fő - Összesen: 914756 fő
Nyitó oldal
Rólunk
Cégadatbázis
Keresés
Hirdetési újság
Áraink
Regisztráció
Titánlapok weblinktár
Adó 1%
» Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel Ön is hírlevél küldő rendszerünkbe! Értesüljön először a legfrissebb hírekről!
Név
E-mail cím
Hirdetések
EUB utasbiztosítás
Hirdessen Ön is!
Mantra Magyarországi Buddhista Közösség
Hírek
2017. május 11. csütörtök, 16:51
Vezető tisztségviselői felelősség: mivel mentheti ki magát a károkozó?
Kérjen árajánlatot oldalunkon.

Vezető tisztségviselői felelősség ajánlatkérés: Töltse ki az adatlapot.

Tanácsadót kérek : kattinson ide


Az új Ptk. egy szintre emeli a jogi személy és a vezető tisztségviselő felelősségét, amely szerint a vezető tisztségviselők harmadik féllel szembeni felelőssége egyetemleges a társasággal. Ez alapvetően azt jelenti, hogy amennyiben megállapíthatóvá válik, hogy a kárt a vezető tisztségviselők okozták a harmadik félnek, a kárt szenvedettek nem csupán a társaság, hanem a vezető tisztségviselők magánvagyona ellen is igényt érvényesíthetnek – olvasható a Mazars Jogi hírlevélben.

Ez a kártérítési felelősség bármilyen jogellenes intézkedéssel okozott kár kapcsán felmerülhet, legyen szó akár a versenyjogi szabályok megszegése által a versenytársaknak vagy a fogyasztóknak, vagy a munkavédelmi szabályok által a munkavállalóknak okozott károkról. Sőt, akár az is előfordulhat, hogy a társaság szerződéses partnerei a társaság szerződésszegése által okozott károk kapcsán is megpróbálják a vezető tisztségviselők ellen is érvényesíteni az igényüket.

Ha a társaság vezető tisztségviselője e jogviszonyával összefüggésben harmadik személynek szándékosan kárt okoz, a károsulttal szemben a társasággal egyetemlegesen felel.

A károkozás az új Ptk. szerint is a kártérítési felelősség kimentési rendszerén alapul, azaz a károkozás kártérítési felelősséget von maga után, hacsak a károkozó nem menti ki magát e felelősség alól. Az új szabály szerint a felelősség alóli kimentéshez az szükséges, hogy a károkozó bizonyítsa a következőket:

A szerződésszegést ellenőrzési körén kívül eső körülmény okozta. Tekintve, hogy a vezető tisztségviselő kötelessége alapvetően az ügyvezetői feladatok gondos ellátása, e kötelezettség megszegése esetén a vezető tisztségviselő csak akkor mentesülhet a felelősség alól, ha olyan körülmény következett be, amely őt megakadályozta kötelezettsége teljesítésében, feltéve, hogy ez a körülmény az ellenőrzési körén kívül esik.
A szerződésszegést okozó körülmény a szerződéskötés időpontjában nem volt előre látható. A szerződésszegésért való felelősség megújult rendszere azon alapul, hogy a szerződéskötéskor kell gondosan figyelembe venni a vállalt kötelezettség teljesítésének feltételeit, és megszegésének következményeit, ekkor árazhatóak be a szerződésből fakadó kockázatok. Ebből következően a vezető tisztségviselő felelőssége is csak az általa a szerződéskötéskor ismerhető, illetve előre látható körülményeken alapul.
Nem volt elvárható, hogy a szerződésszegést okozó körülményt elkerülje, vagy a kárt elhárítsa. Ekkor azt kell igazolja, a vezetői tisztség elvállalásakor nem állt fenn az ok és nem is volt előrelátható ennek az oknak a bekövetkezése. Nem azt kell bizonyítania, hogy a társaság jövőbeni helyzete, a megoldandó feladatok, vagy a kár tekintetében nem volt tőle elvárható, hogy azt előre lássa. Kizárólag az a mérvadó, hogy tudja-e bizonyítani, hogy azt az okot, amely miatt nem tudott szerződésszerűen eljárni, nem láthatta előre.


Az egyik fő probléma, hogy az emberek nagy része csak úgy látja értelmét a takarékoskodásnak, ha rendszeresen és jelentős összeget tud félretenni, éppen ezért alkalmanként és kisebb összegekkel ezt nem kezdi meg. Jó példa erre egy korábbi, Allianz és GfK által közösen végzett, öngondoskodási hajlandóságot vizsgáló kutatás. A válaszadók véleménye szerint 53 ezer forint havi megtakarításra van ahhoz szükségük, hogy időskorukban megfelelő színvonalon élhessenek. Az Allianz számításai szerint azonban az Allianz Életprogramokkal, már egy havi 25 ezer forintos induló befizetéssel és 65 éves nyugdíjkorhatárral számolva a 30 éves korban kezdett megtakarítás jelenértékén havi 68 ezer forintos életjáradékot eredményez, azaz ennyivel tudja kiegészíteni nyugdíját, ami jelentős kiegészítést jelenthet nyugdíjas éveinkben.

„A kutatásunk szerint a befektetési alapú életbiztosítás az egyik legnépszerűbb megtakarítási termék, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a megtakarítás mellett biztosítási védelmet is nyújt, ami szintén fontos a nem várt eseményekre való felkészülés miatt. A felmérés azonban azt is megmutatta, hogy az emberek jelentős része nem, vagy csak alkalmanként képes félretenni pénzt. Az újonnan indított Allianz Gondoskodás programmal már lehetőség van arra, hogy a biztosítási védelmet olyan megtakarítási számlával kombináljuk, ami eseti befizetéseket tesz lehetővé, így azoknak is kedvez, akik rendszeresen nem, de alkalmanként tudnak takarékoskodni”  mondta Kozek András, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.
/forrás.:biztositasiszemle.hu/Legyen Partnerünk! www.titanbiztositas.hu

16 Biztosító termékét közvetítjük. Kérjen árajánlatot!
Kérje Tanácsadóink segítségét!

Amennyiben biztosítási igényeit jobban szereti személyesen intézni, szeretnénk figyelmébe ajánlani TANÁCSADÓINKAT. Szakképzett munkatársaink készséggel a segítségére lesznek. Ezenkívül természetesen segítségére leszünk biztosítási problémakezelés, változás-bejelentés esetén is.

Cégünk összehasonlíthatja a biztosítók szolgáltatásait és termékeit, igényfelmérésünk alapján megkönnyítjük Önnek a biztosítási termék választást
1. Gépjármű Kötelező Felelősség Biztosítások (GFB)
2. Casco biztosítások
3. Lakásbiztosítások, Társasház biztosítások
4. Utasbiztositás
5. Életbiztosítások (nyugdíj, járadék, élet, kockázati, hitelfedezeti életbiztosítások)
6. Balesetbiztositások
7. Egészségbiztosítások
8. Vagyonbiztosítások (vállalati, kis- és középvállalkozások)
9. Általános Termék és Szolgáltatás felelősségbiztosítások
10. Szakmai felelősségbiztosítások
11. Pénzügyi biztosítások
12. Önkéntes, Egészségpénztári és LTP termékek

Google keresés
» E-mail belépők
freemail
Gmail
CitroMail
Indamail
[freemail]
Felhasználónév
Jelszó
» Opten Cégtár Light
Az összes, Magyarországon bejegyzett, jelenleg működő és törölt társas vállalkozás hivatalos forrásból származó cégadata.
» Valuta árfolyam
Magyar Nemzeti Bank
1 EUR - 311,43000 HUF
1 CHF - 265,83000 HUF
1 USD - 253,63000 HUF
1 GBP - 356,58000 HUF
1 RUB - 4,40000 HUF
1 CNY - 40,06000 HUF
» Időjárás
Hőtérkép
Adó 1%
Hirdetések
Hirdessen Ön is!
Mantra Magyarországi Buddhista Közösség
Hirdetések
Mantra Magyarországi Buddhista Közösség
Hirdetések
Hirdessen Ön is!
Nyitó oldal | Rólunk | Cégadatbázis | Keresés a cégadatbázisban | Hirdetési újság | Áraink | Regisztráció | Jogi és Adatvédelmi nyilatkozat | Tárhely szolgáltató